5 tips vid valutaväxling till euro

växla till euro

När du ska växla till euro och betala med kortet i euro finns det några bra tips du kan ta med dig på resan.

Här kommer 5 tips när du ska växla till euro.

1. Gör lite research om de bästa ställena att växla pengar på

Om du letar efter ett välrenommerat växlingskontor bör du se till att det har ett gott rykte. Om de inte är respektabla kommer de att ta ut höga kostnader av dig. De kommer också att försöka sälja dig andra tjänster som inte behövs. t.ex. reseförsäkringar eller förbetalda valutakort som inte skiljer sig mycket från dina vanliga bankomatkort du har från din egen bank.

2. Kontrollera om din bank har några avgifter för utländska transaktioner

De flesta banker tar ut 2-3 % för att växla valuta

Kontrollera med dem först innan du växlar dina pengar på en annan plats

Detta är särskilt viktigt om det handlar om mycket pengar och du inte kan dela upp växlingen i mindre bitar eller ta ut mindre belopp i bankomater. Hitta ett kreditkort utan valutapåslag när du handlar i annan valuta.

3. Betala i den lokala valutan om du kan med din egen banks växlingsavgifter.

i de flesta fall gör handlarna gärna det och du behöver inte oroa dig för några avgifter eller dolda kostnader - se bara till att kontrollera i förväg om de accepterar kort och betala i din egen basvaluta. Överväg alltså att använda ett kreditkort och betala i din egen valuta för att undvika dyra avgifter och tilläggsavgifter.

4. Använd ditt kreditkort när du handlar utomlands

Om din bank tar ut en avgift för utländska transaktioner på 3-5 % kan du överväga att använda kort med cashback som rabatterar en del av eller alla dessa avgifter när du handlar utomlands

Vissa kreditkort ger också rabatt på valutaväxling när du handlar i euro.

Du kan överväga att ansöka om ett av dessa kort om du kan uppfylla kraven, t.ex. årsinkomst, god kredithistorik och inga betalningsanmärkningar osv. Gör dock din hemläxa och läs det finstilta. Vissa kort kan ha höga årsavgifter eller andra kostnader som du måste tänka på innan du ansöker om ett.

5. Var inte rädd för att fråga om det finns billigare alternativ när du tar ut pengar i en bankomat utomlands

Vissa bankomater låter dig till och med ta ut pengar i bankomat utomlands utan avgift, så kontrollera först om detta är ett alternativ för dig när du tar ut pengar i en bankomat utomlands


Senast uppdaterad lördag 25 december 2021 kl. 21:10